Puheohjattavat apuvälineet

Puheohjattavat apuvälineet

Puheella ohjattavat apuvälineet sopivat henkilöille, joilla on fyysisiä rajoitteita käyttää muita valintamenetelmiä, kuten painikkeita tai näppäimistöjä. Pelkällä puheella voidaan ohjata esimerkiksi puhelinta, tietokonetta tai ympäristönhallintalähetintä.

Suomalainen Code-Q on kehittänyt suomenkielisen puheentunnistusalustansa pohjalle apuvälinekäyttöön tarkoitettuja ohjelmia, jotka mahdollistavat puhelimen ja tietokoneen ohjaamisen pelkällä puheella.

Puheohjattavien apuvälineiden käyttökohteita

  • Puhelimen ohjaus - Älypuhelimeen asennettavan puheentunnistusohjelmiston avulla voidaan käyttää puhelimen perustoimintoja, kuten puheluita, tekstiviestejä ja paikannustietoja. Puhelin lukee ääneen toiminnot ja valinnat, eikä käyttö vaadi lainkaan kosketusta. Puheohjattava DialoQ Mobile sopii myös näkövammaisten käyttöön.

  • Tietokoneen käyttö - Windows-käyttöjärjestelmään asennettava puheentunnistusohjelma mahdollistaa tietokoneen ohjauksen tavallisen hiiren pelkällä äänellä. Erilaiset käyttöä nopeuttavat pikakomennot ja sanelu tekevät käytöstä sujuvaa. DialoQ Desktop-ohjelma ei vaadi puheen opettamista tietokoneelle.

  • Hälytyskytkin- Äänellä aktivoitava kytkin soveltuu esimerkiksi hälytyskytkimeksi silloin, kun käyttäjän ei ole fyysisesti mahdollista painaa hälytyskytkintä. Kytkin voidaan usein liittää esimerkiksi palvelutalon hälytysjärjestelmään langallisena tai langattomana.

  • Ympäristönhallinta - Puheohjattava ympäristönhallintalähetin voi mahdollistaa kodin laitteiden hallinnan silloin, kun lähettimen käyttäminen ei ole muilla valintatavoilla mahdollista. Ympäristönhallintalähettimellä voidaan ohjata esimerkiksi moottoroitua vuodetta, valoja, ovenavausta tai viihde-elektroniikkaa.